#

Zorgen over anti-Israëlische protesten op Nederlandse universiteiten: StandWithUs Nederland roept op tot actie!

mei 19, 2023

Tussen 15 en 16 mei hebben studenten in heel Nederland op universiteitscampussen geprotesteerd tegen elke vorm van connectie met Israël. Op de Universiteit van Amsterdam vond een grote demonstratie plaats, waarbij verschillende onderwerpen aan bod kwamen, waaronder decarbonisatie, democratisering en dekolonisatie. Het is opmerkelijk dat veel demonstranten gezichtsbedekking droegen, wat niet is toegestaan op onderwijsinstellingen in Nederland.


StandWithUs Nederland maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Joodse en pro-Israël studenten zijn in de loop der jaren steeds meer het doelwit geworden op universiteitscampussen, hoewel zij geen vertegenwoordigers van Israël zijn. StandWithUs Nederland heeft talrijke klachten ontvangen over deze incidenten. In verschillende gevallen hebben studenten zich onveilig gevoeld, omdat zowel medestudenten als docenten opriepen tot het verbreken van alle banden met Israëlische organisaties, universiteiten en individuen, steun betuigden aan de antisemitische Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging, en zelfs eisten dat universiteiten voldoen aan het discriminerende WOO-verzoek, dat gericht is op Israëlische en Joodse organisaties.
Als reactie hierop heeft StandWithUs Nederland besloten om samen te werken met IJAR, de Nederlandse Unie van Joodse Studenten, evenals bezorgde studenten op universiteitscampussen, om brieven te schrijven waarin onze zorgen worden geuit aan universiteiten. We staan open voor gesprekken met alle betrokken partijen en zijn vastbesloten om samen te werken met universiteiten om deze kwesties aan te pakken.

Wat kunt U doen? StandWithUs Nederland doet er alles aan om deze studenten op verschillende manieren te ondersteunen, en u kunt ook een bijdrage leveren. Steun ons door lid te worden van ons exclusieve Emerson Fellowship-programma voor studenten. Het StandWithUs Emerson Fellowship is een gerenommeerd programma van 12 maanden dat is ontworpen om studentenleiders op universiteiten over de hele wereld op te leiden, te informeren en te versterken. Het biedt een uitgebreide focus op Joodse en Israëlische geschiedenis, actuele zaken, strategieën om antisemitisme op de campus te bestrijden, netwerkmogelijkheden en nog veel meer.


U kunt ons natuurlijk ook altijd steunen door een donatie te doen aan StandWithUs Nederland, een erkende ANBI-organisatie.