#

YAFI; Bestrijding van misleidende informatie en haat voor de nieuwe generatie

okt 30, 2020

Social media en entertainment bepalen steeds vaker de waan van de dag. Zo ook met betrekking tot antisemitisme en het Israëlische-Palestijnse conflict. Hoe kijken nieuwe generaties hier tegen aan? StandWithUs Nederland gaat daarom in gesprek met de 14-jarige Gabriel Pais, Joods en afkomstig uit België. Hij heeft een online organisatie opgezet, “Young Advocates For Israel” (YAFI), en strijd actief tegen desinformatie over het Midden-Oosten. De Israëlische ambassadeur in België nodigde Gabriel onlangs uit om over zijn visie te vertellen. Dat vragen wij hem nu ook.

  1. Wat is en doet YAFI?

Via YAFI wil ik de misleidende informatie in de pers over Israël bestrijden en wil ik de jeugd in Europa leren wat Israël werkelijk voor land is. Verder wil ik antisemitisme bestrijden of zoals de antisemieten het zelf noemen: antizionisme.

Europese jongeren worden gehersenspoeld door de media die vaak oneerlijk zijnomdat wat ze laten zien absoluut niet de Israëlische realiteit weerspiegelt.

Op mijn Bar Mitswa een jaar geleden besloot ik dat ik ook iets wilde doen om deze wereld een betere plek te maken en daarom heb ik Yafi gemaakt. Ik verschil van andere organisaties doordat ik me richt tot de jeugd en ook omdat ik zelf jong ben. Daarnaast spreek ik Frans, Engels, Nederlands en Hebreeuws en ben daardoor voor veel mensen redelijk toegankelijk.

 

  1. Wat hoop je met YAFI in de toekomst te bereiken?

Mijn doel is om Yafi te laten groeien en veel andere mensen te overtuigen ambassadeurs voor Israël te worden. Dat is ook hard nodig want boycotbewegingen zijn realiteit op de belangrijkste Europese pleinen en universiteiten.

Het resultaat is dat intelligente mensen onwetende dingen gaan zeggen, simpelweg omdat dat is wat hen werd verteld. Ze moeten de waarheid horen.

Ook de Joodse studenten die die boycotbewegingen op hun universiteit zien, zijn te vaak bang om hun mening te geven. Waarom? Omdat ze de juiste tools en strategieën niet hebben.

Wat denk je dat er zou gebeuren als iemand iets racistisch zou zeggen over zwarte mensen op een universiteit? Ik weet zeker dat de zwarte studenten zouden opstaan ​​en terugvechten. Ze willen het niet accepteren. Hetzelfde geldt voor Arabieren.
Maar de Joodse studenten zwijgen over het algemeen, ze laten het los en hopen dat iemand anders opstaat. Ze zetten een pet op in plaats van hun keppeltje. Maar als we niet voor onszelf opkomen zal ook niemand anders het voor ons doen.

Ik wil hen de instrumenten geven om op te staan ​​en zichzelf en Israël te kunnen verdedigen tegen leugens.

Mijn persoonlijke doel is om politicus of ambassadeur worden.

  1. Hoe is de samenwerking met andere organisaties?

Ja zeker. Allereerst heb ik uitstekende relaties met de ambassade van Israël in België en met de ambassadeur van Israël bij de EU en de NAVO. Ze zijn blij om jonge mensen te zien die zich met deze kwestie willen bemoeien.

Gabriel Pais ontmoet Emmanuel Nahshon, de Israelische ambassadeur in Belgie

Ook heb ik nauw contact gehad met AJC (American Jewish Committee) die me uitnodigde om samen met Angela Merkel te spreken op hun jaarlijkse evenement. Verder ben ik erg trots om genoemd te worden (plaats 6) in de Global Jewish 100 (lijst van meest invloedrijke Joden ter wereld) naast anderen die ook geweldig werk doen.

  1. Toch zullen er altijd mensen zijn die kritisch blijven op Israël. Hoe ga je daarmee om?

Ik probeer niemand te dwingen Israël lief te hebben. Als je het niet eens bent met alles wat Israël doet, is dat prima. Als je Israël om een goede reden wilt bekritiseren, is dat ook prima. Maar vorm uw mening op basis van feiten en niet op basis van nepnieuws en geruchten. Dat is het doel van YAFI.

  1. Een belangrijk doel van YAFI is bestrijding van antisemitisme. Hoe kan je dit online het beste aanpakken?

Online struikel je bijna over de grote hoeveelheid leugens en haat.

Wat ik doe is informatie over Israël verspreiden via mijn Instagram-account (yafi.eu) en Facebook-pagina. Toch probeer ik ook te reageren als ik online onaanvaardbare discussies zie. Ondanks dat het dweilen met de kraan open is moeten we het zeker niet negeren.

Iedereen heeft recht op een mening, maar antisemitisme is strafbaar en is geen mening. Mensen moeten weten dat geen enkel ander land in het Midden-Oosten de democratie heeft die Israël heeft. Geen enkel ander land garandeertburgerrechten voor al zijn inwoners ongeacht hun religie of achtergrond.

Toch wordt Israël altijd veroordeeld terwijl in veel andere landen in het Midden-Oosten, waar homo’s nog steeds van gebouwen worden gegooid of in het openbaar worden opgehangen, nauwelijks kritiek krijgen. Waar zijn alle demonstraties dan in Europa?

  1. Wat vindt je familie van YAFI?

Mijn familie is erg trots op wat ik doe, hoewel ze me wijzen op de balans te bewaren tussen school, sociale activiteiten en Yafi.

Ze vertellen me ook dat ik in de voetsporen treed van mijn overgrootvader Jaap Soesan, die onlangs in Amsterdam is overleden en een steunpilaar was van de Joodse gemeenschap. Hij heeft jarenlang geprobeerd geld, kunst en bezittingen terug te krijgen die tijdens de oorlog zijn gestolen van Nederlandse joden. Ik bewonder hem enorm voor wat hij al die jaren heeft gedaan.

  1. Hoe kunnen organisaties zoals YAFI en SWU nog beter samenwerken?

Samenwerken is natuurlijk altijd goed maar we moeten ook onafhankelijk blijven.

Ik ben erg blij dat veel verschillende organisaties hun eigen DNA hebben en zo veel goed werk doen. Ik denk ook dat het belangrijk is dat de wereld weet wat voor werk we in de wereld doen en hoe we voor elkaar zorgen.

Ik las bijna nooit over Zichron Menachem (die erg zieke kinderen naar een zomerkamp brengt, ongeacht de achtergrond en religie), of Keren Hayesod, Magen David Adom, KKL en alle andere organisaties die de behoeftigen, armen en de ouderen helpen.

We moeten trotser zijn en deze pluraliteit aan goed willende organisaties ook met de wereld delen en niet alleen met andere Joden. Dat blijft een uitdaging.

  1. Welke organisaties inspireren jou?

Ik lees veel op sociale netwerken, nieuwssites, StandWithUs en heb contact met enkele andere pro-Israëlische influencers. Een andere persoon die ik volg en veel bewonder voor zijn geweldige werk is Hillel Neuer van Human Rights Watch.

  1. Wat brengt de toekomst voor Europese Joden?

Veel Joden in Europa besluiten om verschillende redenen te verhuizen.

Maar we moeten er allemaal voor zorgen dat Joden niet meer weg hoeven omdat ze zich hier niet op hun gemak voelen. Ze worden hier geboren en hebben het recht om in vrijheid te leven.

Dit kan ik niet alleen, dit kunnen jullie niet alleen, dit is iets wat we allemaal samen moeten doen. Als dat gebeurt is er een mooie toekomst voor Joden in Europa.

Wat betreft Israël ben ik ervan overtuigd dat alleen maar drukker zal worden. Het blijft de enige plaats ter wereld waar een “vuile Joods” niets anders is dan een Jood die zich niet wast. We moeten Israël koesteren en beschermen, aangezien het de enige Joodse staat ter wereld is.

  1. Wat zou u nog willen zeggen tegen onze volgers?

Verdraag onrecht niet. Mensen moeten worden geïnformeerd. Ik wil dat andere jonge mensen ook weten hoe belangrijk het is om over de middelen te beschikken om het ‘bashen’ van Israël en antisemitisme te bestrijden.

 

Je kunt de bijdrage van Pais vinden op zijn YAFI-website: YAFI.EU, op Facebook en op Twitter @GabPaisYafi