#

Berichtgeving omtrent explosie ziekenhuis in Gaza – 17.10.23

okt 18, 2023

Beste redactie,

Op dinsdag 17 oktober 2023, zo rond 19:45 CET is er tot grote schrik in Gaza een ziekenhuis geraakt met doden tot gevolg. Palestijnse autoriteiten spraken van een Israëlische luchtaanval, terwijl Israël de zaak nog onderzocht. Op dat moment was het dus verre van duidelijk wat de oorzaak was van deze explosie. Nu is gebleken dat het waarschijnlijk om een raket van de Palestijnse Islamitische Jihad gaat.

Desondanks schreef uw redactie vrijwel meteen dat het om een Israëlische luchtaanval ging, zonder daar bewijs voor te hebben. Uw redactie geloofde vrijwel meteen de woorden vanuit Gaza, dat bestuurd wordt door de terrorische organisatie Hamas, die vorige week nog een genocide pleegde op Israëliërs.

Journalistiek gaat om het zo betrouwbaar mogelijk weergeven van de feiten. De waarheid is dat we niet wisten wie de oorzaak was van de aanval op het moment dat uw redactie deze berichten naar buiten bracht. Helaas lijkt het erop dat er met een bevooroordeelde blik naar Israël wordt gekeken. Het is zeer spijtig dat er zonder enig onderzoek binnen uw redactie uitgegaan wordt van een Israëlische luchtaanval.

Los daarvan creëert deze berichtgeving een onveilig klimaat voor de Joodse gemeenschappen in Nederland. Gister tijdens de demonstraties, die werden georganiseerd als reactie op de zogenaamd aanval van Israël op het ziekenhuis, werden meerdere malen antisemitische leuzen geroepen.

Voor de rectificatie zouden we de redactie willen vragen om de huidige stand van zaken expliciet te vermelden in de koptekst van de berichtgeving en daarbij aan te geven dat de eerdere berichtgeving feitelijk onjuist was. Daarbij de waarschijnlijke daders, de Palestijnse Islamitische Jihad, te vermelden als oorzaak voor deze ramp.

Ziekenhuizen zijn absoluut kwetsbaar en nooit het doelwit van Israël, net zoals Palestijnse burgers nooit expliciet het doelwit zijn van Israël. Laten we voortaan officiële onderzoeken afwachten voordat er voorbarige conclusies getrokken worden.

Dank voor uw tijd,

Elad Zigler

Directeur StandWithUs Nederland

Aan:

Redactie nu.nl

Redactie RTL nieuws

Redactie NOS

Redactie het Parool

Redactie NRC

Redactie Trouw

Redactie de Linda